در نوشته وکیل پایه یک مرد در شرایط حضانت فرزندان بی سرپرست قصد داریم تا در رابطه با شرایط حضانت فرزندان بی سرپرست به بحث بپردازیم. همچنین در این نوشته قصد داریم تا به بررسی قوانین و مقررات در نظر گرفته شده در رابطه با شرایط نگهداری فرزندان بی سرپرست نیست به گفتگو بنشینیم و این قوانین را از زبان وکیل پایه یک برای شما عزیزان مطرح نماییم. به بیان وکیل پایه یک در واقع فرزند خواندگی و یا به سرپرستی گرفتن فرزندان بی سرپریت امری است که به کودکان بدون سرپرست این اجازه را میدهد تا دیگر خلع نداشتن پدر و مادر را نداشته باشند.
چه افرادی صلاحیت سرپرستی دارند ؟
وکیل خانواده میگوید با استناد به قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست افرادی که دارای صلاحیتهای زیر باشند قادر خواهند بود سرپرستی کودکان و نوجوانان تحت این قانون را به عهده بگیرند .
اول
زوجینی که 5 سال از ازدواج شان گذشته باشد و از این ازدواج فرزندی نداشته باشند و یکی از آنها سنی بالای 30 سال داشته باشد . البته اگر سازمان پزشکی قانونی تشخیص دهد که زوجین نابارور هستند ، نیازی به گذراندن مدت 5 سال نیست .
دوم
زنان و دختران در صورتی که 30 سال داشته باشند و مجرد باشند نیز میتوانند سرپرستی دختران را برعهده بگیرند .
سوم
حتی زوجینی که فرزندی دارند نیز مشروط بر اینکه حداقل یکی از آنها بالای 30 سال سن داشته باشد ، میتوانند سرپرستی کودکان را برعهده بگیرند .
با استناد به قانون میتوان گفت که اولویت بخشیدن سرپرستی ابتدا به گروه اول یعنی زوجینی که فرزندی ندارند بوده و سپس اولویت با زنان و دخترانی خواهد بود که مجرد هستند و فرزندی ندارند ، و در انتها اولویت با زوجینی است که دارای فرزند هستند .
ذکر این نکته الزامیاست که بدانید در شرایطی که زن و شوهر مایل به دریافت سرپرستی کودک هستند ، لازم است تا هردو به صورت مشترک درخواست سرپرستی خود را ارائه دهند .
شرایط سرپرستی
در مادهی 6 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست در رابطه با شرایطی که متوجه افراد خواستار سرپرستی ، توضیحاتی آمده است که آنها را با هم مرور میکنیم .
تقید به انجام واجبات و ترک محرمات ؛ بدین معنی که میبایست به انجام اعمال دینی مانند نماز و روزه بپردازند و هر چیزی که در شرع اسلام حرام اعلام شده است را ترک نمایند .
” عدم محکومیت جزائی موثر با رعایت موارد مقرر در قانون مجازات اسلامی. “
تمکن مالی
عدم حجر ، با استناد به قانون مدنی متوجه میشویم که سه دسته از افراد محجور به حساب میآیند . برای مطالعهی بیشتر در این زمینه میتوانید بر روی کلمهی عدم حجر کلیک نمایید تا با جزئیات این موضوع آشنا تر گردید .
برخورداری از سلامت جسم و روان و قابلیت نگهداری و تربیت
عدم اعتیاد به روانگردان ، مشروبات الکلی و مواد مخدر .
برخورداری از صلاحیت اخلاقی
مبتلا نبودن به بیماریهای صعب العلاج و واگیر دار
اعتقاد به یکی از ادیان گفته شده در قانون اساسی ، یعنی اعتقاد به دین اسلام ، کلیمی، زرتشتی یا مسیحی .
وکیل پایه یک حقوقی میگوید که با توجه به مادهی 14 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست ، دادگاه تنها در صورتی حکم سرپرستی را صادر مینماید که شخص بخشی از ما خود را به کودک واگذار نماید . که البته تعیین نوع و میزان مال انتقالی با دادگاه است .
سپردن سرپرستی چه افرادی جایز است ؟
افرادی که شناخت خانوادهی او اعم از مادر ، پدر و جد پدری او ممکن نباشد .
اشخاصی که با حکم مراجع ذیصلاح سرپرستی شان به سازمان داده شده باشد و تا فاصلهی دو سال از سپرده شدن سرپرستی شان به سازمان ، خبری از پدر ، مادر و یا ولی قهری او نشده باشد .
افرادی که پدر ، مادر یا ولی قهری او ، شایستگی سرپرستی از او را نداشته باشند و حتی دادگاه نیز تعیین نماید که با ناظر نیز این توانایی را ندارند .
صدور حکم سرپرستی چه آثاری را در پی دارد ؟
اول
بعد از اینکه حکم قطعی سرپرستی صادر شد ، مفاد این حکم از جانب دادگاه به سازمان بهزیستی و ادارهی ثبت احوال ابلاغ میشود . ادارهی ثبت احوال نام خانوادگی فرزندخوانده را همراه با مفاد حکم سرپرستی وارد اسناد سجلی و همچنین وارد شناسنامهی زوجین یا سرپرست مینماید . در قسمت توضیحات شناسنامه نیز از مفاد حکم سرپرستی نوشته و نام و نام خانوادگی والدین واقعی را در صورت وجود درج میکنند .
دوم
فرزندخوانده این امکان را دارد که پس از رسیدن به سن 18 سالگی ، درخواست صدور شناسنامهی جدید با نام والدین واقعی یا نام خانوادگی مدنظر خود ( در صورتی که والدین واقعی او معلوم نباشند ) را به ادارهی ثبت احوال ارائه دهد .
سوم
برای صدور گذرنامه و خروج فرزندخوانده از کشور میبایستی موافقت سرپرست منحصر و یا سرپرستان و دادستان را به دست آورد . ” دادستان پس از جلب نظر کارشناسی سازمان بهزیستی با رعایت مصلحت تصمیمگیری خواهد کرد. “